Sporthajós vizsga tárgyai és vizsga díjak


Hajózási szabályzat


írásbeli teszt vizsga, 26 kérdés 32 pontért, 8 hiba megengedett.

A HSz a víziközlekedési szabályokról szól. Ismerteti a használatos terminológiákat, a hajók nappali és éjszakai jelzéseit, az elsőbbségi szabályokat, a viziút jelzéseit, stb. Két részből áll: nemzetközi érvényű és a magyar belvizeken érvényes szabályok. A teljes anyag mintegy 85%-a vonatkozik a sporthajósokra.


Hajóvezetéstan


szóbeli, 3 kérdés a 29-ből.

Ez a tárgy a hajókkal végzett „műveletek”-ről (manőverek) szól különböző meghajtások-, szél-, forgalmi viszonyok mellett.


Hajózási vízrajz, meteorológia

szóbeli 2 kérdés a 19-ből.

A folyókkal, tavakkal kapcsolatos általános és a hajózható vizeinkre vonatkozó speciális ismeretekről szól. Ismerni kell a szél, a vihar keletkezését, jellemzőit, alapvető meteorológiai jelenségeket.


Hajóelmélet, szerkezet, építés, felszerelés, hajógéptan

szóbeli 4 kérdés a 34-ből.

Hajó formák, építési anyagok és technológiák, meghajtási és kormányzási lehetőségek. A hajtó gépek működése. Egyéb gépi berendezések. Biztonsági, navigációs és jelző eszközök. Felszerelések, kikötő eszközök, stb.


Víziközlekedési alapismeretek, vízből mentés elsősegélynyújtás

szóbeli 3 kérdés a 42-ből.

Evezési módok… Általános elsősegélynyújtási ismeretek mint az autós vizsgánál. A vízbe esett ember felkutatása, megközelítése és kiemelése.


Vitorlázás elmélet (csak a vitorlásoknak)

szóbeli 3 kérdés az 53-ból.

A hajó alkalmassá tétele a vitorlázásra. Széllel végzett manőverek. Az elsőbbségi szabályok alkalmazása. Szélirányok, a vitorla működése. A hajók stabilitása. Mit tegyünk ha …


Gyakorlati hajóvezetés

motoros: elindulás és kikötés, az elsőbbségi szabályok gyakorlati alkalmazása, vízbőlmentés, biztonságos hajóvezetési technika.

Vitorlás: elindulás és kikötés, az elsőbbségi szabályok gyakorlati alkalmazása, vízbőlmentés, biztonságos hajóvezetési technika, vitorlázás különböző szélirányokkal, fordulás, halzolás, bójára kikötés, horgonyzás, kötélmunka.

A gyakorlati vizsga során a vizsgázó a legénység segítségét igénybe veheti. A vizsgázó (aki kormányoz) a legénységet utasítja a különböző feladatok elvégzésére, egyéb segítséget nem vehet igénybe. Ha a legénység hibázik az is a kormányosnak van felróva.


 

Vizsgadíjak tárgyanként:

 

írásbeli (HSz 564,-Ft

szóbeli 1.118,-Ft

gyakorlati 3.344,-Ft

Vitorlás vizsga: 9.498,-Ft (Ha már rendelkezik motoros vizsgával, akkor 4.462,- Ft )

Motoros vizsga:8.380,-Ft (Ha már rendelkezik vitorlás vizsgával, akkor 3.344,- Ft )

Együtt: 12.842,-Ft Letölthető dokumentum: Sporthajós vizsga tárgyai és vizsga díjak


email: info@fifisport.hu, Levelezési cím: 8314 Vonyarcvashegy, Ifjúság út 18., Telefon: 06 30/825-4572